EREDET: Kína

VÉDNÖKSÉG: Nagy-Britannia.

AZ ÉRVÉNYES STANDARD KÖZZÉTÉTELÉNEK IDŐPONTJA13.10.2010.

ALKALMAZÁSA: Társasági kutya.

FCI-OSZTÁLYBESOROLÁS: IX. fajtacsoport (Társasági és kísérőkutya)
Szekció 11 ( molosszer típusú kutyák.)
Munkavizsga nélkül.

Rövid történeti áttekintés: A tudósok a mai napig sincsenek tisztában azzal, hogy mikor alakultak ki olyan rövidszőrű, kunkorodó farkú és rövid orrú kutyák, mint a mopsz. De abban egyeznek az álláspontok, hogy már időszámításunk előtt tenyésztették a kínaiak kisméretű, rövid, széles és laposfejű kutyákat. Ezeket palotában tartották és általában eunuchok tenyésztették őket. A rövid orrú kutyákat már jóval a kereszténység előtt ismerték Kínában. Sőt, az uralkodók kedvelt társai voltak, előfordult olyan is, hogy 4000 eunuch tevékenykedett egy tökéletes egyed létrehozásán.  Ezen kínai kutyákat, csak a korabeli ábrázolások alapján ismerhetjük, amelyek viszont rendkívül stilizáltak. Mégis 3 alaptípust tudunk megkülönböztetni: az oroszlánkutyát, a pekingit és a Lo-sze-t, amely a modern mopsz legvalószínűbb őse. Tenyésztésük során legfőbb fizikai elvárás az volt, hogy minél kisebb legyen, hogy rendelkezzen minél elasztikusabb bőrrel, rövid szőrrel és a hercegi jegyekkel (három ránc a pofán és egy függőleges csík).

 Európába a Holland Kelet Indiai Társaság által került az 1500-as években. Hollandiában hamar kedvencé vált, sőt a király család jelképévé vált. Angliába III. Vilmos idejében került.1877-ig csak a bézs szín volt elfogadott. Ebben az évben a fekete színt is elismerték.

 

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:

Kimondottan kvadratikus, zömök testfelépítésű kutya," Multum in pravo" (= nagy tömörség kis helyen), ami a tömör, arányos, feszes izomzatot fejezi ki, de nem kívánatos a vékony, hosszú vagy túl rövid láb.

Fontos arányok: Határozottan kvadratikus és zömök erős test felépítés.


Viselkedés és temperamentum (Wesen): Igen sármos, méltóságteljes és intelligens. Kiegyensúlyozott, vidám és élénk.

 

FEJ:  Viszonylag nagy és arányos, kerek, nem almafej.

 

KOPONYA:

Agykoponya: A koponya, mélyedés nélküli. A redők tisztán elhatároltak.
Kívánatos a „diamond" megléte.

 

Arccsonti rész:

Orr: Fekete, viszonylag nagy, jól nyitott orrlyukak. A benyomódott orr és a nagy orr-ránc elfogadhatatlan, ezt erősen szankcionálni kell.

 

Pofa: Viszonylag rövid, tompa, szögletes, nem felfelé ívelt. Az orr-ránc nem lehet káros hatással és nem is érintheti hátrányosan a szemeket és az orrot.

 

Állkapocs / fogak: Szoros előreharapás. Az állkapocs széles, melyben a metszőfogak majdnem egyenes vonalban állnak. A keresztharapás, a látható nyelv és a fogak egyáltalán nem kívánatosak, erősen szankcionálni kell.
 

Szemek:

 Sötét, viszonylag nagy, kerek alakú, lágy és aggódó tekintet, mely ragyogó és izgalmi állapotban tűzzel teli. Nem kívánatos a kidülledő szem, a látható szemfehérje amikor egyenesen előre néz. Látható szemprobléma nélkül.

 

Fülek:   

Vékony, kicsi, puha, mint a fekete bársony. Kétféle - "Rózsafül" - vékony kicsi, mely oldalra és hátragyűrt, de a fülkagylók látszódnak. "Gomb fül" - a fülbőr előre esik, a fülhegy szorosan simul a koponyához úgy, hogy a fül belső fele nem látható és a fülhegyek a szemek felé mutatnak. Előnyös a második típus.


Nyak: Enyhén ívelt, erős, vastag, megfelelő hosszúságú, a fejét büszkén hordja.

 

Törzs: Rövid és zömök.

Felső vonal/hát: Egyenes, nem felfelé ívelt. Nem laza.

Mellkas: Széles. A bordák jól íveltek és jól hátra illesztettek.


Farok: Magasan tűzött, olyan szorosan, ahogy csak lehet, a farra kunkorodó. Kétszeresen kunkorodó farok különösen kívánatosFarok: Magasan tűzött, olyan szorosan, ahogy csak lehet, a farra kunkorodó. Kétszeresen kunkorodó farok különösen kívánatos

 

Végtagok

Mellső végtagok: A mellső lábak erőteljesek, mérsékelten hosszúak és jól a test alá állítottak. Megjegyzés: A mellső lábak soha nem lehetnek íveltek!

 

Váll: Jól lejtős.
 

Mancsok: Sem nyúlmancs, sem macskamancs. Egymástól elkülönült ujjak, a körmök feketék.
 

Hátulsó végtagok:
A lábak erőteljesek, mérsékelten hosszúak, jól a test alá állítottak, egyenesek és párhuzamosak hátulról nézve.

Térd: Jól szögelt.

 

Járás / mozgás:

Elölről nézve a mopsz lábai fel-és lefelé mozognak, a lábak jól a vállak alatt illesztettek. A mancsok egyenesen előre nyúlnak, sem befelé, sem kifelé nem fordulhatnak.

A hátulsó végtagok mozgása szintén ugyanaz. A mellső lábak előre jól kinyúlnak, a hátulsó végtagok a térdízület szabad akciójával mozognak. Az enyhén guruló hátulsó részjellemző erre a mozgásra.

Megjegyzés: A standard megfogalmazása a térdízület szabad akciójáról nem tévesztendő össze a gyenge, puha, igen laza csánkokkal.

Szőrzet: Finom, sima, puha, rövid és fényes. Nem kemény, nem gyapjas


Szín: Ezüst, barack, bézs vagy fekete. Ezek a színek legyenek tiszták, hogy a szín az "angolna csíktól" (a tarkótól a faroktőig húzódó fekete csík) és a maszktól jól elhatárolódjon. Valamennyi jegy, maszk, fül, pofafolt, homlokfolt (csillag) és „angolnacsík” olyan fekete legyen, amilyen csak lehet.

                                             

Súly:
Az ideális testsúly 6,3-8,1 kg. Erős izomzattal, de ezt nem szabad összekeverni a túlsúlyossággal.

HIBÁK: Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.


KIZÁRÓ HIBÁK:
• Agresszív, vagy túlságosan félénk.
• Azokat a kutyákat, amelyek fizikai vagy magatartásbeli rendellenességgel rendelkeznek, ki kell zárni.

MEGJEGYZÉS: A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban elhelyezkednek el.